Tay Thomas: Sotani huolia vastaan


Amerikkalainen Tay Thomas kertoo kirjassaan oman elämäntarinansa. Hänen elämänsä oli täynnä pelkoa ja murehtimista. Tay ja hänen sisaruksensa oli kasvatettu niin, että kaikki negatiiviset tunteensa piti haudata sisälleen, eikä varsinkaan pelkoa saanut olla olemassa. Muut sisarukset tuntuivatkin rohkeammilta, mutta Tay ei päässyt peloistaan.  

Iän myötä pelot ja huolet vain vahvistuivat. Oli kaikenlaista katastrofien pelkoa, lentopelkoa, esiintymispelkoa, huolta siitä, mitä kaikkea kamalaa puolisolle ja lapsille voisi tapahtua. Lopulta Tay alkoi saada pahoja psyykkisiä oireita. Hänen oireensa vaikuttavat paniikkihäiriöltä, vaikka sellaista nimeä ei tuohon aikaan kai vielä käytetty. (Tay meni naimisiin muistaakseni vuonna 1950, ja oireilukin alkoi ehkä joskus 50-luvulla?) 

Tay kävi terapiassa. Hän tuli myös jossain vaiheessa uskoon, ja monin eri tavoin Jumala alkoi hoitaa ja parantaa häntä. Jopa erään todella dramaattisen katastrofin keskellä hän sai yllättäen kokea ihmeellistä Jumalan rauhaa, vaikka tilanne oli inhimillisesti ajatellen todella pelottava. Se rohkaisi häntä uskomaan, että Jumala oli lähellä, tuli elämässä vastaan mitä tahansa. Tay sai nähdä, että Jeesus voi parantaa meidän kipeitä muistojamme. Hän oppi riisumaan naamionsa ja turvautumaan yksin Kristukseen. 

Kirja kertoo siitäkin, kun eräs lääkäri laittoi Tayn lopettamaan unilääkkeet, joita hän oli syönyt vuosikausia. Miten hän selvisi siitä ja miten hän alkoi oppia nukkumaan ilman lääkkeitä? Siitäkin oli kiinnostavaa lukea. 

Myös elämästä Alaskassa Tay Thomas kertoo paljon. Sekin on hyvin mielenkiintoista.  

Hyvä ja välillä myös jännittävä kirja, joka osui sattumalta käsiini. Tämä on niin vanha kirja, etten ollut koskaan kuullut tällaisesta. Vanhoissa kirjoissa onkin yllättäviä aarteita. 

Päivä Oy 1979 
180 sivua 
Alkuteos: My War With Worry 
Suomentanut Tellervo Ihalainen 
Kannen valokuva Torsti Eriksson  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus