Marjut Hovi: Kaunis pahuus
Faktaa uushenkisyydestä
Tällaiset kirjat ovat entistä tarpeellisempia nykyään, kun uushenkisyys kukoistaa yhä enemmän Suomessa ja maailmalla. Marjut Hovi kertoo esimerkiksi, että suhteessa asukaslukuun suomalaiset joogasivat eniten maailmassa vuonna 2020. Sellaiset asiat kuin jooga ja mindfulness ovat tulleet niin yleisiksi, että niihin törmää terveydenhuollossa ja ties missä. Kansalaisopistoissa on mitä erilaisimpia uskomushoitoihin liittyviä kursseja: on monenlaista joogaa, meditaatiota, akupainantaa, aromaterapiaa, vyöhyketerapiaa ym. ym...
Uushenkisyydessä uskotaan ihmisen omiin voimiin, ihmisen loputtomaan kykyyn kehittää itseään entistä pitemmälle - ja ihmisen jumalallisuuteen. Opetetaan, että ihmisen pitää saada yhteys omaan itseensä, kun se yhteys on muka katkennut, mutta kukaan ei muista, että todellisuudessa yhteys Jumalaan on se, joka on katkennut. Jumalan sijasta ihmisellä on Suuri Minä. Kaikki pyörii tuon minän ympärillä, ja tekojen hyvyys tai pahuuskin riippuu siitä, saako niistä itselle nautintoa. Marjut Hovi puhuukin uushenkisestä onnellisuustieteestä ja Hyvän Olon uskonnosta.
Kirja kertoo tarkemmin esimerkiksi joogasta, mindfulnessista, enkeliuskosta ja energiahoidoista. On reikiä, homeopatiaa ja kristallihoitoja. On hyvä saada näistä tietoa, varsinkin kun Marjut Hovi antaa vastapainoksi joka asiaan vahvan raamatullisen näkökulman.
On vapauttavaa saada uskoa, että me olemme heikkoja syntisiä, joiden voima on syntien anteeksiantamuksessa. Meidän ei tarvitse löytää rauhaa, tasapainoa ja onnea itsestämme, eikä yrittää käyttää mitään oman sielun voimia itsemme auttamiseen. Meidän ei tarvitse olla supersankareita eikä myöskään turruttaa kipeitä tunteitamme, mihin mindfulnessissa pyritään - kuten buddhalaisuuskin pyrkii kärsimyksen loppumiseen. Kristillisyydessä kärsimys on osa elämää. Saamme huutaa tuskaamme Jumalalle, heittää kuormamme hänen kannettavakseen ja rukoilla apua häneltä.
Esimerkiksi mindfulnessissa, joka on lähtöisin buddhalaisesta taustasta, ihminen suuntautuu omaan sisimpäänsä - kun taas kristillinen rukous on puhetta Jumalalle. Ja saamme myös käydä dialogia hänen kanssaan, kun hän puhuu meille sanassaan. Meidän ei tarvitse vajota omaan itseemme, vaan saamme suuntautua omasta minästä ulospäin kohti Jumalaa ja lähimmäistä.
Lisäksi ihmisen sisimmästähän tulee vain kaikki synti, kuten Jeesus itse opetti: Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet. Kuten Marjut Hovi kirjoittaa, tämä saasta ei lähde ihmisen sisältä, vaikka kuinka paljon meditoisi ja kuuntelisi omaa tietoisuuttaan.
Ihanasti kirjan loppupuolella todetaan, mikä on se todellinen lääke meille:
Raamatun uskon ydin on Jumalan rakkaudessa. Rauha ja mielen harmonia sekä tervehtymiset syntyvät Jeesuksen tuntemisesta, Jumalan anteeksiantamuksesta ja armosta sekä Jumalan pelosta.
Myös kristillisissä piireissä esiintyy omanlaistaan uushenkisyyttä. Esimerkiksi on alettu julistaa enemmän psykologiaa kuin lakia ja evankeliumia. Jumalasta on tehty kaiken hyväksyvä auttaja, joka hyväksyy myös synnin. Ja koska synnistä ei puhuta, ihmiset eivät voi kokea myöskään synnintuntoa eivätkä siten todellista armoakaan.
Hovin kirja pitää sisällään erittäin hyvää ja terveellistä opetusta nykyään valitettavasti hyvin ajankohtaisesta uushenkisyydestä.
Perussanoma 2022
192 sivua
Varmasti hyvin tarpeellinen tietokirja näistä asioista, ja niiden juurista ja sisällöstä.
VastaaPoistaTarpeellista tietoa kyllä. Mutta jos kirja olisi ollut pelkkä tietopaketti tuosta aiheesta, se olisi ollut aika ankeaa luettavaa. Kun mukana oli koko ajan myös kristillinen näkökulma, tästä sai myös hengellistä vahvistusta.
PoistaNiin, se puoli kirjassa onkin sitten hyvä lisä siinä:)
PoistaNiinpä 😊
PoistaOn hyvä että tallaisia kirjoja on saatavilla ja on varoituksena näistä asioista.
VastaaPoistaOn ihanaa tietää että meillä on turva Jumalassa ja saa voimaa ja rauhan syntien anteeksianteeksiantamuksesta. Hyvää ja siunattua pääsiäistä sinulle.
Tällaisia kirjoja tarvitaan. Onneksi meillä on turva Jumalassa ❤️🙏 Siunattua pääsiäistä sinulle!
Poista