Päivi Rinne: Etäisen läheisyydessä

Tässä taas yksi kirpputorilöytö. Päivi Rinne on lahjakas kirjoittaja, joka valittiin Aikamedian Vuoden kirjailijaksi 2002. Tässä kirjassa on hänen koskettavia runojaan elämän kivuista ja keskeneräisyydestä. Niitä täydentävät Petri Rajamäen upeat valokuvat. 

Näissä runoissa on elämän kipua ja murhetta aivan yleiselläkin tasolla. Runoilija kysyy esimerkiksi, miten voisi heittää taakkansa Hänen päälleen, kun se on niin raskas, ettei sitä jaksa heittää. Aika paljon runoissa puhutaan kuitenkin erityisesti ihmissuhteisiin liittyvistä kivuista, haavoittumisista ja pettymyksistä. Jopa luottamuksen kuolemasta, ystävyyden kuolemasta, menetyksestä ja erosta. Etäisyydestä ja yksinäisyydestä. Mutta kirjan loppupuolella on myös muutama lohdullinen runo särkyneen ystävyyden korjaantumisesta. Muutenkin siellä lopussa alkavat valo ja toivo voittaa. Särkynyt voi kokea eheytymistä ja äkkiä voikin olla 

uudisrakennus 

juuri sen liiterin 
tilalla 

jonne minä 
kipuni piilotin 

Näistä runoista me muutkin elämän haavoittamat voimme saada vertaistukea ja myös toivoa paremmasta. Meillä on Jeesus, haavojemme parantaja. Joskin Päivi Rinteen sanoin parantajaa on vaikea nähdä niin kauan kuin katsoo vain haavojaan. Mutta tässä hän on, aivan lähellä. 

Jaan tähän kirjan monista puhuttelevista runoista muutaman esimerkin. 

hylätyksi tulemisen 
pelko 
ei pysähdy 
nauttimaan 
vaan valmistaa 
rakkautta notkuvasta 
pöydästä 
matkaeväät 

Ja toinen runo: 

sammumaton 
kaipuu 
rohkaisee 
meitä 

etsimään 
läsnäoloa 

joka ei riko 
vaan lääkitsee 

Ainakin minulle tämä runokirja oli hyvin koskettava ja hoitava lukuelämys. 

Aikamedia 2006 
124 sivua 
Valokuvat: Petri Rajamäki 

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus