Lon Roberts: Salainen rakkaus

Tämä jo suht vanha romaani oli huikea lukuelämys, niin mukaansatempaava ja loppua kohti koko ajan jännittävämpi. Kirja käsittelee Israelin juutalaisten ja palestiinalaisten tulehtuneita välejä. On mukana rakkaustarinakin (jota joudutaan salailemaan, koska juutalainen ja arabihan siinä rakastuvat toivottomasti - ja voivatko he koskaan saada toisiaan?), mutta se on vain pienehkö osa koko tarinasta. Moni on voinut jättää kirjan lukematta tuon nimen takia, ja kuitenkin tämä on paljon enemmän kuin pelkkä rakkausromaani. Kirjassa vilisee niin paljon juutalaisia sotilaita ja palestiinalaisia terroristeja, että se sopii minusta hyvin miestenkin luettavaksi. 

Kaikki alkaa siitä, kun Beetlehemin lähellä Beit-Jalassa asuva nuori Yusuf Rashid on bussissa palaamassa kotiin Ammanista, jossa hän on ollut opiskelemassa. Rashidin perheessä ollaan nimellisesti kreikkalaiskatolisia, mutta Yusuf ei välitä uskonasioista sitäkään vähää mitä hänen vanhempansa. Yusufin sisar Rejeena puolestaan on muutama vuosi sitten tullut uskoon ja käy pienessä protestanttisessa seurakunnassa, mitä Yusuf ei voi ymmärtää. 

Erään terrori-iskun seurauksena Israelin armeijan sotilaat tulevat myös Beit-Jalaan tutkimaan koteja etsiessään terroristeja. Rashidienkin kotiin saapuu muutama sotilas, joista yksi on toista vuotta kolmevuotisesta asepalveluksestaan suorittava Danny Mattihayu. Kun hän näkee kauniin Rejeenan, se on rakkautta ensisilmäyksellä. Mutta mitä he voivat tehdä - miten he voivat edes tavata toisiaan? 

Rashidin perheellä on ongelma. Vanhemmat ja Rejeena ovat todella huolissaan Yusufista, joka tuntuu salailevan jotain ja käyttäytyy koko ajan oudommin. Koska Yusuf on täynnä vihaa juutalaisia kohtaan, perheellä on syytä pelätä, että hän on sekaantunut johonkin terroristijärjestöön. Jos perheessä on terroristi, on vaarana, että koko perheen talo räjäytetään kostoksi. Tätä on tapahtunut Beit-Jalassakin, ja tämäkin on entisestään lisännyt Yusufin juutalaisvihaa. 

Danny ei pysty vihaamaan kaikkia arabeja; hän tietää, että heissäkin on paljon ihan tavallisia ihmisiä. Mutta monet muut sotilaat suhtautuvat palestiinalaisiin vihamielisesti. Lon Roberts osaa tosi hienosti kuvata tilannetta ja erilaisia suhtautumistapoja sekä juutalaisten että arabien näkökulmasta. Muutenkin hän on taitava kirjoittaja, jonka tekstiä on ilo lukea. Se vie mennessään. 

Dannyn perheen huolena on sukulaisperhe, joka haluaa välttämättä asua Hebroniin rakennetussa Kirjat-Arban siirtokunnassa. Danny yrittää varoitella, että siellä vihamielisten palestiinalaisten keskellä on vaarallista elää, mutta sukulaismies ei halua antaa periksi, vaikka hänen vaimonsa on siirtokunnassa todella ahdistunut eikä viihdy siellä. 

Kaikkea tällaista tarina pitää sisällään, ja jännitys tosiaan tiivistyy loppua kohti. Oli jännä nähdä, miten kirjailija aikoi ratkaista tilanteet, ja olisiko hänen ratkaisunsa realistinen, epärealistinen vai jotain siltä väliltä. Lukuelämys oli nautinnollinen. 

Tästäkään kirjasta en ollut ennen kuullut, mutta löysin tämän kirpputorilta. Eikä tässäkään ollut kansipapereita, joten nämä olivat kuin kirjalliset sokkotreffit - on jännää kokeilla sellaisiakin joskus! Tällä kertaa en kiinnostunut nimen perusteella, mutta kun kirja oli kristillinen ja ensimmäiselta sivulta huomasin, että oltiin Lähi-idässä, kiinnostus heräsi. 

Olin tyytyväinen, ettei tämä ollut pelkkä rakkaustarina, vaan niin paljon enemmän. Hieno kuvaus Lähi-idän tilanteesta. Sitä rakkaustarinaa kirjailija kehitteli aina välillä, mutta sitten taas oltiin pitkästi muissa asioissa. Itse antaisin tälle kirjalle kyllä toisenlaisen nimen, joka kertoisi jotain itse asiasta eli Lähi-idästä. Salainen rakkaus kuulostaa sitä paitsi lähinnä joltain kolmiodraamalta ja romanttiselta kioskikirjallisuudelta... eli aika harhaanjohtava nimi kaikin puolin. 

Ristin Voitto 1988 
306 sivua 
Suomentanut Juhani Nieminen 

Kommentit

  1. On kyllä mielenkiintoinen kirja,yritän saada sen luettavaksi.
    Siunausta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi hyvä ja jännittävä romaani. Toivottavasti löydät sen jostain. Siunausta!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus