Maria Anne Hirschmann: Hansi, tyttö joka rakasti hakaristiä

Löysin kirpputorilta tällaisen vanhan kirjan, jossa ei ollut edes kansipapereita. Ei siis ollut takakansitekstiäkään, mutta kirjan nimi herätti uteliaisuuteni. Ja tosi kiinnostavaa luettavaa tämä olikin. En malttanut lopettaa lukemista, ja onneksi sain kirjan loppuun illalla ennen kuin oli aika mennä nukkumaan. 

Maria Anne Hirschmann kertoo kirjassa oman elämäntarinansa. Hän oli orvoksi jäänyt tyttö, joka kasvoi kuolleen äitinsä ystävän perheessä Tšekkoslovakian saksankielisellä Sudeettialueella. Perheen isä vihasi Mariaa ja kohteli häntä ankarasti, mutta onneksi äiti oli lempeä ja piti häntä omana rakkaana lapsenaan. 

Kuitenkin Maria oli vain köyhä orpotyttö, jonka elämä oli vaikeaa. Onni potkaisi häntä sen jälkeen, kun natsijoukot miehittivät Tšekkoslovakian, marssivat kylään ja ilmoittivat tulleensa "vapauttamaan" heitä. Saksankielisinä Sudeettialueen asukkaat olivat nyt etuoikeutettuja, ja erityinen kunnia tuli Marialle, kun hänet valittiin Prahaan erikoiskoulutukseen nuorten natsijohtajaksi. Siellä hän sai opiskelukavereiltaan tuon lempinimen Hansi. 

Äiti oli kasvattanut Marian uskomaan Jeesukseen ja pelkäsi tytön lähtiessä, että hän luopuisi nyt uskostaan. Ja niin siinä tietysti kävikin. Eiväthän natsit uskoneet Jeesukseen, koska hän oli juutalainen. He uskoivat vain johonkin korkeampaan voimaan ja Führeriin. Mariakin rakasti ja palvoi Hitleriä ja alkoi pitää Raamattua vanhanaikaisena kirjana, jota uusi sukupolvi ei enää tarvinnut. 

Mitä kaikkea sitten tapahtui, kun tuli sota, joka kesti monta vuotta? Ja entä sodan jälkeen, kun natseista tuli vihattuja  ja vainottuja? Miten Maria silloin selvisi? Hänen tarinassaan on monia jännittäviä ja koskettavia käänteitä. Sodan jälkeen kaikki särkyi ja hajosi, mutta vähitellen Maria sai taas elämän syrjästä kiinni. Hän löysi myös Jeesuksen takaisin elämäänsä. Sittenkin rauha tuli Jeesukselta, jota hän oli niin halveksinut. Kun taas kaikki, mitä natsit olivat luvanneet, olikin ollut petosta. 

Kirjasta kävi ilmi, ettei Mariaa koskaan ehditty liittää natsipuolueeseen. Ja vaikka hän oli innokas natsijohtaja, hän ei ollut koskaan kuullut keskitysleireistä. Eli eivät niistäkään tienneet edes kaikki natsit, eivät ainakaan sellaiset kuin nuori Maria. 

Odotin koko ajan, että hän kertoisi, miltä hänestä sitten tuntui, kun sai tietää keskitysleireistä - varmaan vasta sodan jälkeen. Mutta sitä ei tässä kirjassa kerrottu. 

Jos tällaisen vanhan kirjan onnistuu löytämään, niin on kyllä kiinnostava lukuelämys. 

Ristin Voitto 1975 
292 sivua 
Alkuteos: Hansi, the Girl Who Loved the Swastika (1973) 
Suomentanut Mirja Nippala 

P. S. Tänään 18.2. vietetään lukurauhan päivää. Lukemisiin! 

Kommentit

  1. On kyllä mielenkiintoinen kirja,jos löydän sen jostain niin luen sen kirjan.
    Siunausta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät tämän jostain. Oli tosi kiinnostava kirja kyllä. Siunausta sinulle!

      Poista
  2. Kiitos tekstistäsi! On kyllä tosi erityinen kirja. Löysin täältäpäin kirjastosta tämän, täytyy lukea😊Olen lukenut yhden vähän saman tyyppisen (Ristin vaihto-Birger Thureson). Ihmeellistä, miten natsejakin on tullut uskoon!🙏Siunausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että löysit tämän kirjastosta! Tästä kirjasta en ollut koskaan kuullutkaan, mutta onneksi törmäsin tähän kirpputorilla. On kyllä ihanaa, että natsejakin on tullut uskoon 🙏 Ja kiinnostavaa lukea heidänkin tarinoitaan. Olen lukenut myös sen Ristin vaihdon - tosi hyvä kirja sekin. Siunausta sinulle!

      Poista
  3. Olen lukenut tuon kirjan, se on tosi kertomus, minulla on ollut tuo kirja, kun siitä on kauan, niin mulla ei ole enää sitä kirjaa, lukisin sen vielä, ehkä jostain kirppiksestä sen löytää,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirpputoreilta näitä vanhoja kirjoja tosiaan parhaiten löytää. Tällaiset tositarinat ovat kiinnostavia, niin oli tämäkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus