Petr Jašek: Vankina Isisin kanssa

Petr Jašek kasvoi kommunistisessa Tšekkoslovakiassa, jossa kristittyjä vainottiin - myös hänen pastori-isäänsä. Vuonna 2002 hän liittyi Marttyyrien Ääni -järjestöön ja lähti siten mukaan auttamaan uskonsa tähden vainottuja. Hän tiesi kokemuksesta, mitä kaikkea siitä voisi seurata. 

Joulukuussa 2015 Jašek lähti sitten Sudaniin rohkaisemaan sikäläisiä vainottuja kristittyjä. Kaikki meni hyvin, kunnes tuli kotiinlähdön aika. Khartumin lentokentän lähtöselvityksessä Jašek pysäytettiin, hänen tavaransa tutkittiin ja takavarikoitiin ja hänet pidätettiin. Eikä siitä tullut mikään lyhytaikainen pidätys, vaan vankeus, joka ei aivan heti loppunutkaan. 

Heti ensi töikseen Jašek sai kauhukseen huomata joutuneensa samaan selliin Isis-terroristien kanssa. Nämä kyselivät, mitä maailmalla on viime aikoina tapahtunut, ja kun Jašek kertoi Pariisin tuhoisasta terrori-iskusta, sellitoverit aloittivat valtavan juhlinnan. 

Siitä alkoivat Jašekin kärsimyksen kuukaudet Isis-terroristien ja vanginvartijoiden armoilla. Monenlaista hän joutui sitten kokemaan mitä erilaisimmissa vankiloissa ja olosuhteissa. Jossain vaiheessa alkoi lopulta oikeudenkäyntikin, joka kesti ja kesti, eikä siellä näyttänyt olevan tosiasioilla ja todellisella oikeudella mitään merkitystä. Petr Jašek tiesi voivansa saada hyvin pitkän tuomion. Sudanin vallanpitäjiä ei vaivannut ollenkaan se, että he vainosivat kristittyjä, mutta se kyllä vaivasi kovasti, että Marttyyrien Ääni oli "tahrannut heidän maineensa" maailmalla levittämällä tietoa heidän teoistaan. 

Puhuttelevaa kirjassa on se, miten Jumala kuitenkin monissa tilanteissa piti huolta Jašekin käytännön tarpeista, rohkaisi ja vahvisti häntä. Vankeuden alkuajan kauhut ja myöhemmin Raamatun lukeminen eristyssellissä valmistivat miestä tehtävään, joka myöhemmin odotti eräässä toisessa vankilassa. Hän sai olla Jumalan käytössä rohkaisemassa toisia kristittyjä ja johdattamassa monia uskon tielle. 

Hyvin puhutteleva oli sekin tapaus, kun Jašek kerran rypi itsesäälissä sellissään. Silloin sellin seinälle piirtyi näky hänen kolmesta eritrealaisesta ystävästään, jotka olivat kärsineet vankeutta sietämättömissä oloissa jo kahdentoista vuoden ajan. Jašek kertoo, mitä sitten tapahtui: 

Seinän kuva katosi yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin, mutta Herran viesti minulle säilyi selvänä: "Miksi valitat? Miksi säälit itseäsi? Olet ollut vankilassa vasta vähän yli puoli vuotta - entä he? Entä eritrealaiset veljesi?" Siitä päivästä lähtien sisällytin nämä kolme rakasta vankitoveriani hartaisiin rukouksiini pyytäen Herraa olemaan heidän kanssaan heidän kärsimyksessään. Vankeuteni aikana Herra nosti mieleeni muitakin kristittyjä vankeja: miehiä ja naisia Kiinasta, Pohjois-Koreasta ja Keski-Aasiasta. Kun rukoilin näiden pelottomien uskovien muodostaman suuren todistajien pilven puolesta, oma päivittäinen ristini keveni kevenemistään. 

Siinä olisi meillekin opettelemista omien vaikeuksiemme keskellä: että itsesäälissä rypemisen sijaan alkaisimme rukoilla niiden puolesta, joilla myös on vaikeaa, ehkä jopa paljon vaikeampaa kuin meillä itsellämme. 

Meillä on paljon aihetta kiittää jo siksikin, että täällä Suomessa olemme saaneet uskoa vapaasti. Ainakaan tähän mennessä täällä ei ole ihmisiä vangittu kristillisen uskonsa takia. Vankiloiden olotkin ovat Suomessa valtavan hyvät, kun vertaa moniin muihin maihin, kuten juuri Sudaniin, eikä ketään myöskään kiduteta Suomen vankiloissa. 

Marttyyrien Ääni 2021 
220 sivua 
Alkuteos: Imprisoned with Isis 
Suomentanut Mirja Sevón 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus