Reona Peterson Joly: Huomenna kuolet

Vuonna 1970 uusiseelantilainen Reona Peterson Joly lähti Missionuorten evankelioimiskouluun Keski-Eurooppaan. Sinne tuli luennoimaan myös Veli Andreas Hollannista, ja viikon kestäneiden luentojensa aikana hän palasi uudestaan ja uudestaan kertomaan Albaniasta. Opiskelijat saivatkin Albanian sydämelleen ja alkoivat rukoilla aktiivisesti tuon ateistiseksi julistautuneen, erittäin suljetun maan puolesta, johon ei päässyt edes turistimatkoille. Ja josta kristityt oli pyritty eliminoimaan todella julmasti. 

Reona näki kerran rukoillessaan näyn, jossa hän oli turistiryhmän mukana Albaniassa (vaikka sellainen ei sillä hetkellä olisi ollut edes mahdollista), ja näyssä oli myös eräs paikallinen nainen. Reona uskoi, että hän tulisi vielä pääsemään maahan turistina, ja alkoi rukoilla asian puolesta. Vuonna 1973 näky toteutuikin. Reona ja hänen ystävänsä Evelyn eli Evey pääsivät mukaan ranskalaiseen turistiryhmään, jossa melkein kaikki muut matkalaiset olivat sosialisteja. (Eli ehkä muut kuin sosialistien turistiryhmät eivät päässeet sinne edelleenkään.)  

Naiset saivat kokea ihmeellistä Pyhän Hengen johdatusta matkalla ja ihmisten kohtaamisissa. Aina kun oli mahdollista jättää salaa kristillistä kirjallisuutta johonkin, he tekivät sen. Puiston penkille, pensaan juurelle, turistikohteeseen - kerran jopa Leninin patsaan jalkojen juureen! Ihmeellisesti heidän tielleen johdatettiin jopa muutama paikallinen kristitty. Reona tapasi myös sen naisen, jonka hän oli nähnyt näyssään vuosia aikaisemmin. 

Pitkään matka meni hyvin, mutta Reona oli jo etukäteen kokenut Jumalan puhuvan, että myös vaikeuksia olisi odotettavissa. Hän olikin todella rohkea, kun uskalsi siitä huolimatta lähteä matkalle. Mutta mitäpä ihminen ei tekisi silloin, kun Jumalan kutsu todella polttaa sydämessä? (Minulla ei kyllä pää kestäisi lähteä noin vaarallisille matkoille, mutta Jumala kyllä tuntee meidät ja tietää, ketä kannattaa sellaiseen kutsua ja johdattaa.) Lopulta Reona jäi kiinni, ja siitä seurasivat pitkät kuulustelut ja jopa uhkaus, että huomenna aamulla sinut ammutaan. 

Kuulusteluissa ja tappouhkauksen edessä Reona sai kuitenkin kokea ihmeellistä rauhaa. Ja kuten Raamattu lupaa, että teille annetaan mitä sanotte kuulustelijoiden edessä, niin juuri sen Reona sai kokea. Hän sai yliluonnollista viisautta vastatessaan kysymyksiin. Siinä samalla hän sai kertoa uskostaan ja olla todistajana kommunistimaan virkavallan edustajille. 

Ihan jännitti lukea tästä kaikesta, vaikka tiesikin jo etukäteen, että Reona selviäisi hengissä. Tämä on ihmeellinen kirja Jumalan johdatuksesta. Kirja, joka myös innostaa rukoukseen ja sytyttää lähetysrakkautta. 

Kirja on ilmestynyt englanniksi ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla. Suomennos ilmestyi vuonna 2008, ja kirjan lopussa onkin Reona Peterson Jolyn kirjoittama katsaus Albanian sen hetken tilanteeseen. Paljon siellä on muuttunut kommunismin romahdettua. Nyt maassa on taas paljon kristillisiä seurakuntia, mutta on siellä myös paljon ongelmia. Ja protestanttiset kristityt ovat vieläkin hyvin pieni vähemmistö, kun taas muslimeja on muistaakseni 60 % albanialaisista. 

Paljon rukousaihetta Albaniassa on siis edelleen. Rukoillaan, että Jumala jatkaisi työtään siellä!  

Päivä Oy 2008 
206 sivua 
Alkuteos: Tomorrow You Die 
Suomentanut Merja Pitkänen 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus