Eero Marttinen: Sen Jumala teki

Muistoja Taiwanista 

Kannessa lukee Taiwanin muistoja, sisäsivulla Muistoja Taiwanista. No, sama asia joka tapauksessa.  Eero ja Annikki Marttinen olivat Taiwanissa lähetystyössä vuosina 1963-1973. Sen jälkeen sairaus pakotti heidät palaamaan Suomeen. Kirjassaan Eero Marttinen muistelee tuota aikaa kertoen kiehtovasti Taiwanista, siellä tapaamistaan kiinalaisista - varsinkin uskoontulleista - ja lähetin arjesta. 

Kirjasta oppii paljon Taiwanista, josta en ennestään tiennyt paljoa. Asukkaista suuri osa on tosiaan tullut Kiinasta, jotkut muistaakseni jo vuosisatoja sitten, toiset hävittyään taistelun Kiinassa valtaan nousseita kommunisteja vastaan. Vuorilla on myös pieni vähemmistö alkuperäisasukkaita. Saaren luonto kuulostaa valtavan kauniilta näin luettunakin, ja taiwanilaisten uskonnollinen elämä tulee tutuksi. On Buddhan, epäjumalankuvien ja esi-isien palvontaa, noitia ja pahoja henkiä. Ja pelkoa, joka sitoo. 

Kiinan kielen vaikeus tulee hyvin esiin. Koska sama sana erilaisella äänellä lausuttuna tarkoittaa aivan eri asiaa, on ulkomaalaisella loistava mahdollisuus päästellä suustaan sammakoita. Niinpä Jumalan voi saarnassaan tehdä vahingossa siaksi. Eräs lähetyssaarnaaja puolestaan piti kokousta sotilaille ja innostui vertaamaan Jumalan voimaa atomipommiin, mutta käyttikin sanaa kananmuna. 

Eero Marttinen ei kertomansa mukaan ollut kieli-ihmisiä, mutta sai kokea Jumalan apua siinä, että oppi puhumaan kiinaa, tuota yhtä maailman vaikeimmista kielistä. Puolisot päättivät heti alun alkaen opiskella kielen eri murteita: Eero opiskeli maan virallista kieltä, mandariinikiinaa, ja Annikki taiwanilaisten enemmistön käyttämää minnania eli taiwania. Näin he pystyivät olemaan Jumalan käytössä molemmilla kielillä. 

Kirjassa kerrotut tapaukset ja ihmiskohtalot ovat valtavan innostavia ja rohkaisevia. Ihanasti Jumalan suuret teot tulivat näkyviin monissa tilanteissa, uskoontulleiden ja heidän läheistensä elämässä. Kyllä vihollinenkin vastusti ankarasti, mutta Jumalan voima osoittautui kerta toisensa jälkeen suuremmaksi. Pahojen henkien vallassa olleet vapautuivat ja eräänkin noidan kirous menetti tehonsa rukouksen voimasta. Ja paljon, paljon muuta. 

Mitä erilaisimpia ja koskettavimpia elämäntarinoita saa tästä kirjasta lukea. Tässä Marttinen kuvaa kauniisti Jumalan tekoja erään halveksitun ja kovia kokeneen nuoren miehen elämässä: 

Tuosta yksinkertaisesta, huonokuuloisesta, oppimattomasta ja kotiväkensä halveksimasta nuoresta miehestä kehittyi Jumalalleen ja ihmisillekin hyödyllinen. Raamattu toteaakin, että "sen, mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Jumala valitsi, sen, joka ei mitään ole". Olipa ihminen kuinka mitätön hyvänsä toisten silmissä, hän on Jumalalle kuitenkin kallis, niin kallis, että veli Tsheninkin kaltaisten puolesta kannatti Jeesuksen vuodattaa verensä ja kärsiä kuoleman kivut. Jumalan ja ihmisten koulussa tällaisestakin voi kehittyä tarpeellinen "käyttöastia". 

On ihanaa, että Taiwanissakin on niitä, jotka ovat saaneet kohdata Jeesuksen pelastajanaan. Mutta työn tarvetta on varmasti edelleen valtavasti. Lähettäköön Jumala vieläkin työmiehiä elopelloilleen myös sinne kauas Taiwaniin. 

Ristin Voitto 1989 
209 sivua 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus