Marjut Vironhovi: Valhe - faktaa uskomushoidoista

Vielä vähän uushenkisyyttä - vaikka tämän kirjan ilmestymisen aikaan vuonna 2005 puhuttiin vielä New Agesta. Marjut Vironhovi käy tässä dialogia edellisen teoksensa Vapaaksi valkoisen valheen verkosta kanssa. Aihe tarvitsee nimittäin jatkuvaa päivitystä, sillä New Age / uushenkisyys kehittyy koko ajan; aina tulee jotain uutta, joka houkuttelee ihmisiä uutuudenviehätyksellään. Nythän viimeisin, vielä melko uusi päivitys näistä asioista on kirja Kaunis pahuus, jonka luin vähän aikaa sitten. 

Vironhovia huolestuttaa se, miten jopa kristityt saattavat hakea apua uskomushoidoista, ja puhutaan, että mitä väliä sillä on, mihin filosofiaan tai uskomukseen hoito perustuu, kunhan se auttaa. Mutta sillä on väliä. Uskomushoitojen taustalla on mitä epäkristillisimpiä oppeja. Vaikka hoidon antaja tai hoidettava ei edes tietäisi taustalla vaikuttavista voimista, siellä ne ovat. 

Kirja esittelee esimerkiksi joogaa, meditaatiota, akupunktiota, homeopatiaa, aromaterapiaa ja erilaisia epämääräisiä mielen hoitokeinoja. Vironhovi puhuu ihmismielen manipuloinnista kohti jumaluutta ja psykouskonnosta. On visualisointia, NLP:tä, "aivojumppaa" ynnä muuta. 

Jopa kristillisen julistuksen ja sielunhoidon piiriin psykologia on tullut vahvasti. Ei puhuta synnistä eikä julisteta evankeliumia, vaan psykologisoidaan kaikki. Ja sielunhoidon sarallakin on monenlaista puoskarointia, epäilyttäviä oppeja ja tekniikoita. Näistäkin Vironhovi kertoo kirjassa tarkemmin.  

Kaikessa, mistä tämä kirja kertoo, punaisena lankana on Suuren Minän uskonto. Ihminen on se suuri, joka parantaa itsensä, ja hänelle Jumala on pieni, koska työ on ihmisen eikä Jumalan aikaansaannosta. Uushenkisyydessähän ihminen kehittää itseään aina vain pitemmälle, suorastaan jumaluuteen asti. Kristinuskon päämäärä puolestaan: 

-- ei ole saada aikaan superihmistä, ei edes superuskovaa tai minijumalaa, vaan tärkeintä on Jeesuksen kirkastuminen ihmisessä. Se voi ulospäin näyttää hyvin vaatimattomalta ja pieneltä.  

Vironhovi toteaa, että myös valkoinen valhe, jossa ei tietoisesti turvata ulkoapäin tuleviin maagisiin tai jumalallisiin voimiin, on silti vaarallista, koska se tulee Jumalan tilalle. Vaikka hoidot tai tekniikat eivät sinällään olisi välttämättä okkultistisia, niiden voima on ihmiskeskeistä, sielullista. Ajautuminen okkultismiin voi myös olla houkuttelevan lähellä. 

Vironhovi kirjoittaa: 

Petollisinta newagelaisuudessa on, että se tuntuu, näyttää, kuulostaa ja tuoksuu hyvältä ja jopa näennäisesti parantaa. Yleensä ensimmäinen kosketus newagelaiseen valkoiseen valheeseen on erittäin myönteinen. 

Kuitenkin saksalaisen tutkija Kurt Kochin tekemässä pitkittäistutkimuksessa kävi ilmi, että kahdestasadasta vaihtoehtohoidoilla parantuneesta potilaasta (joista suurin osa sairasti jotain fyysistä sairautta) kaikki olivat neljän vuoden kuluttua sairastuneet samaan fyysiseen sairauteen tai johonkin mielen alueen sairauteen. 

Koska nykyihminen on pettynyt materialismin kykyyn tuoda onnea ja hyvää oloa, tarvittaisiin entistä enemmän selkeää evankeliumin julistusta. Saatanakin tietää ihmisen kaipauksen ja osaa houkutella maistamaan hedelmää hyvän ja pahan tiedon puusta. Tästä Vironhovi kuitenkin toteaa ihanasti: 

Jumalalla on edelleen tänä päivänäkin tarjottavana meille ihmisille paratiisillinen ruumiin, sielun ja hengen ravintoa ja hoitoa. Vihollisen tarjoamat keinot ovat vain pieni hedelmäpuun hedelmä Jumalan mahdollisuuksien rinnalla. 

Kun olin vasta vähän aikaa sitten lukenut Kauniin pahuuden, tämä kirja tarjosi paljon hyvää kertausta, koska tässä oli monia samojakin asioita. Mutta sain myös paljon uutta. Aihe on tärkeä, koska monia tämän alueen asioita on vuosien varrella eri yhteyksissä tullut vastaan. Meidän on hyvä tietää näistä ja saada raamatullista opetusta aiheeseen liittyen. 

Uusi Tie 2005 
113 sivua 

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. On asiallinen kirja. Hyvä että joku kirjoittaa tästä aiheesta kristillisestä näkökulmasta. Näitä uushenkisyysjuttuja tulee vastaan niin monessa tilanteessa, että kristillistä näkökulmaa tarvitaan.

      Poista
  2. Se on hyvä kirja se on asiallinen jossa varoitetaan New age uskonnosta
    ja uushenkisyydestä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus