Watchman Nee: Sielun piilevä voima

Minusta tämän kirjan nimi oli aina kuulostanut epäilyttävältä. Mutta kävikin ilmi, ettei kiinalainen Watchman Nee suinkaan kannusta ottamaan käyttöön sielun piileviä voimia, vaan varoittaa niistä. 

Nee opettaa, että paratiisissa Aadamilla oli käytössään paljon suurempi sielun voima kuin meillä nyt. Mutta syntiinlankeemuksen jälkeen myös meidän sielumme voima on langennutta, ja se on sidottuna meidän lihassamme. Eikä sitä pidä yrittää vapauttaa sieltä. 

Saatana käyttää ihmisen sielun voimaa, Jumala puolestaan toimii Pyhän Hengen ja meidän uudistuneen henkemme kautta. Jumala ei koskaan työskentele ihmisen sielun voimalla, sillä se on hänelle käyttökelvoton, Nee kirjoittaa. 

Saatana kyllä halusi jo syntiinlankeemuksessa saada ihmiset uskomaan, että teistä tulee niin kuin Jumala. Mutta jos ihminen käyttää sielunsa piilevää voimaa ja alkaa pitää itseään jumalana, hän ei palvele Jumalaa, vaan itseään. Hyvän ja pahan tiedon puun merkitys oli riippumattomuus, elämän puu taas merkitsee riippuvuutta ja luottamusta Jumalaan. 

Saatana yrittää sokaista meidät sielun voiman ihmeillä ja sielullisella julistuksella ja yrittää saada ihmiset hyväksymään verettömän uskonnon, varoittaa Watchman Nee. Vihollinen yrittää korvata Kristuksen pelastuksen psyykkisellä voimalla. 

Nee käsittelee sitten sitä, mikä kaikki on sielullista ja mikä hengellistä. Ymmärsin kirjan pääajatukset ja monet yksityiskohdatkin, mutta oli siellä joukossa sellaistakin ajattelua, joka ei minulle avautunut - monimutkaista ja jossain kohdassa jopa outoa. (Ja sitä veretöntä uskontoa tässäkin kirjassa kyllä oli. Uskonelämän tärkeitä osa-alueita olivat voittoelämä ja pyhitys, mutta missä oli se tärkein, syntien anteeksiantamuksesta eläminen?) 

Kun Nee on päivännyt kirjansa alkulauseen vuonna 1933, kiinalaiset ovat luonnollisesti jo silloin eläneet idän uskontojen keskellä ja tarvinneet varoitusta sielullisten voimien käytöstä. Nykyään me täällä lännessäkin törmäämme idän uskontojen vaikutuksiin ja yleensäkin erilaisiin harhaoppeihin monessa tilanteessa. Mielen voimalla yritetään olla positiivisia, löytää rauha, nousta ongelmien yläpuolelle, parantua sairauksista ja ties mitä. Ja kuten Watchman Nee opettaa, lopun aikoina vihollinen eksyttää ihmisiä valheen voimalla ja väärillä ihmeillä. 

Todellisiin Jumalan tekemiin ihmeisiin hänkin kyllä uskoi. 

Päivä Oy 2003, 4. painos 
1. painos 1978 
83 sivua 
Alkuteos: The Latent Power of the Soul 
Suomentanut Tapio Nousiainen 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus