Corrie ten Boom: Jumalan kulkuri

Olin lukenut tämän jo aika vanhan kirjan joskus pari-kolmekymmentä vuotta sitten enkä muistanut enää paljoakaan. Kertaus teki hyvää, koska en muistanut sitäkään, miten rohkaiseva, innostava ja siunaava lukuelämys tämä oli. Voi vain todeta kirjan luettuaan, että suuret ovat meidän Herramme teot! 

Hollantilainen Corrie ten Boom perheineen joutui ensin vankilaan ja myöhemmin Saksaan keskitysleirille, koska he olivat suojelleet juutalaisia. Keskitysleirin kauhujen keskellä Corrie sai kokea paljon Jumalan apua ja johdatusta, ja jälkeenpäin hän sai Jumalan avulla oppia jopa antamaan anteeksi keskitysleirin julmille vartijoille. Omassa voimassaan hän ei olisi siihen pystynytkään. Corriella ei ollut mitään halua antaa anteeksi, kun eräs sellainen entinen vartija tuli sitä häneltä pyytämään. Mutta mitä teki Jumala?! 

Aika keskitysleirillä oli lopulta Corrielle Jumalan koulu, joka valmisti häntä uusiin tehtäviin. Vapauduttuaan hän lähti kymmeniksi vuosiksi kiertämään maailmaa evankelistana. Sen lisäksi, että Corrie kertoi Jumalan anteeksiantamuksesta, hän sai kertoa ihmisille, mikä voima on siinä, kun antaa toisille anteeksi sen pahan, mitä he ovat tehneet meille. Ja että itse Herra antaa meille voiman antaa anteeksi pahimmillekin vihollisillemme - tai petollisille ystävillemme - kunhan avaamme kylmän sydämemme ja annamme hänen täyttää sen rakkaudellaan. Sillä, jota meillä ei omasta takaa ole. 

Corrie osasi myös avata kohtaamilleen ihmisille monia kristinuskon totuuksia niin havainnollisesti, että he saivat ahaa-elämyksiä ja todella tajusivat, miten asia oli. 

Lisäksi Corrie ja hänen tapaamansa ihmiset saivat nähdä ja kokea Jumalan ihmeellisiä tekoja mitä erilaisimmissa, mahdottomissakin tilanteissa. Jumalan johdatus ja huolenpito oli ihmeellistä Corrie ten Boomin elämässä, työssä ja matkoilla. Ja matkoilla kohdatut ihmiset saivat myös kokea Jumalan voimaa ja apua omassa elämässään. 

Niin että jos haluat saada rohkaisua omiin tilanteisiisi ja jos haluat kokea Jumalan puhuttelua, sitä kaikkea tämä kirja on tulvillaan. Sellaisen valoisan uskon edessä, jota Corrie ten Boom oli tulvillaan, sitä itsekin ihan "tulee uskoon", kun näitä lukee. Jeesus elää ja hän vaikuttaa! Myös tänään, meidänkin elämässämme! 

Kirjan toiseksi viimeinen luku kertoo Corrien Suomen vierailusta. En tiedä, onko se luku ollut jo alkuteoksessa vai onko se lisätty erikseen suomennosta varten. Niin maasta taivaaseen Corrie nimittäin ylistää Suomen kauneutta, suomalaisten luonnetta ja uskoa. Mutta jospa se ei olisi kohteliaisuutta, vaan hän ihan oikeasti koki noin?! 

Kerran Corrie ten Boom oli Afrikassa puhumassa kristityille, joiden joukosta monia oli jo pidätetty ja teloitettu uskonsa tähden. Jäljelle jääneet elivät pelossa: koska tulisi heidän vuoronsa ja miten he siitä selviäisivät? Jaan tähän loppuun Corrien heille kertoman hienon vertauksen, koska täällä Suomessakin moni voi pelätä, miten näin heikko ihminen selviäisi, jos täällä alkaisi kristittyjen vaino, sota tai muu vastaava. 

"Kun olin pieni tyttö", sanoin, "menin isän luo ja sanoin: 'Isä, pelkään, etten koskaan tule niin voimakkaaksi, että voisin olla marttyyri Jeesuksen Kristuksen tähden.' 
  'Sanohan minulle eräs asia', isä sanoi. 'Kun menet junalla Haarlemista Amsterdamiin, milloin annan sinulle rahaa matkalippua varten? Kolme viikkoa ennen?' 
  'Ei, isä, annat minulle rahaa lippua varten vähän ennen kuin menemme junaan.' 
  'Aivan niin', isä sanoi. 'Jumalan voima on samanlainen. Viisas taivaallinen Isämme tietää myös, milloin tarvitset mitäkin. Tänään et tarvitse voimaa olla marttyyri, mutta heti kun sinulle annetaan se kunnia, että joudut kuoleman eteen Jeesuksen tähden, Hän antaa juuri ajoissa voiman, jota tarvitset.'" 

Ja Corrie ten Boom jatkoi: 

"Sain suurta lohtua isäni neuvosta", sanoin. "Myöhemmin jouduin kärsimään keskitysleirillä Jeesuksen tähden. Herra todella antoi minulle sen rohkeuden ja voiman, jota tarvitsin." 

Tällaisia ja monia muita hienoja opetuksia eri aiheista tämä kirja pitää sisällään. Paljon rohkaisua Jeesuksen seuraajan jokapäiväisen elämän eri tilanteisiin. 

Päivä Oy 1976 
176 sivua 
Alkuteos: Tramp for the Lord 
Suomentanut Katriina Kuisma 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus