Ville Männistö: Päädyin Pohjois-Koreaan

Tässäpä todella kiinnostava kirja! Jumala avasi aivan yllättäen kristilliselle Ruokkikaa nälkäiset -järjestölle oven avustustyöhön Pohjois-Koreaan. Heitä pyydettiin auttamaan sikäläisiä orpokoteja, että lapsilla olisi syötävää. 

Näissä merkeissä pastori, lähetyskoordinaattori ja itsekin lähetystyössä ollut Ville Männistö on tehnyt useita matkoja Pohjois-Koreaan. Siellä hän on saanut mahdollisuuden nähdä ja kokea paljon sellaista, mikä ei monelle ole mahdollista. Männistö on tavannut paljon paikallisia ihmisiä ja nähnyt länsimaalaisille esiteltäviä kulisseja, mutta myös todellista elämää. Hän toteaa, etteivät pohjoiskorealaisetkaan ole mitään robotteja, vaan persoonallisuuksia siinä missä me muutkin. He ovat myös hyvin ystävällisiä ja kiinnostuneita ulkomaalaisista, joita siellä harvoin näkee. 

Kirjassaan Männistö jakaa kokemuksia ja kohtaamisia matkoiltaan sekä toisaalta paljon tietoa tuosta salaperäisestä, suljetusta maasta. Kerrontaa höystää muutama matkoilla koettu humoristinenkin tilanne. 

Tämä oli jännittävä lukuelämys, mutta ennen kaikkea kirja, joka toivottavasti herättelee meitä rukoilemaan Pohjois-Korean puolesta. Ennen totalitarismin aikaa maan pääkaupunkia Pjongjangia sanottiin idän Jerusalemiksi; niin paljon kirkkoja ja kristittyjä siellä oli. Jumala, jolle on kaikki mahdollista, voi vieläkin avata tuon maan evankeliumille. 

Kirjan lopussa onkin rukous Pohjois-Korean puolesta. Männistö haastaa meitä myös auttamaan köyhiä. Hän muistuttaa, ettei kristityn ole tarkoitus olla itsekäs materialisti, joka haalii vain siunauksia itselleen, vaan Raamattu puhuu paljon köyhien auttamisesta. 

Lisäksi kirja kysyy, huomaammeko me ympärillämme olevat köyhät, väsyneet, yksinäiset, avun tarpeessa olevat ihmiset täällä kotimaassa. Kadulla, kaupassa, seurakunnassa. Lähetyskentällä on helpompi "nähdä ihmiset", mutta entä täällä omassa arjessa? 

Tämä oli niin hyvä ja innostava kirja, että taidanpa lukea myös Männistön aikaisemman teoksen Heräsin Afganistanissa

Kirjassa on myös paljon kirjoittajan ottamia valokuvia Pohjois-Koreasta ja paikallisista ihmisistä, mikä tekee lukuelämyksestä entistäkin kiehtovamman. 

KKJMK 2024 
171 sivua 
Suomennettu englanninkielisestä alkuteoksesta I Ended Up in North Korea

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus