Ville Männistö: Löydä toivo - vaikka kaikki toivo olisi mennyttä

Ville Männistö kirjoittaa kärsimyksestä ja toivosta koskettavasti, puhuttelevasti, viisaasti ja rohkaisevasti. Männistölle kärsimys on tuttu aihe, sillä lapsettomuuden takia hän ja hänen vaimonsa Johanna elivät läpi kahdentoista vuoden kipeät kokemukset. Onneksi tämä ei kuitenkaan ole pelkkä kärsimyskirja, vaan kirja toivosta - siksi se rohkaisee. 

Ei Männistö toki opeta, että aina tapahtuisi ihmeitä. Ei heille itselleenkään tapahtunut mitään yliluonnollista, mutta lopulta pitkien tuskan vuosien jälkeen he saivat tulla ihanan adoptiolapsen vanhemmiksi. 

Kirja kertoo myös Männistön ystävien kokemuksia kärsimyksestä ja Jumalan avusta. Yksi menetti 17-vuotiaan poikansa auto-onnettomuudessa, toiselle kerrottiin, että vauva, jota hän odotti, ei ollut terve. Kolmas koki vakavan loppuunpalamisen ja neljäs joutui aviomiehensä hylkäämäksi. Eri tavoin he kaikki saivat kokea Jumalan huolenpitoa ja apua vaikeissa vaiheissa. 

Ihanasti kirja vahvistaa luottamusta siihen, että pimeydessäkin Jumala on sittenkin lähellä ja voi tavalla tai toisella kääntää kaiken meidän parhaaksemme, vaikka sitä ei siellä pahimmissa vaiheissa jaksaisi uskoakaan. 

Männistö muistuttaa, että kun Joosef oli Egyptissä orjana, hänestä sanottiin, että Jumala oli hänen kanssaan ja antoi hänen menestyä. Luulisi, että kun kerran Jumala oli Joosefin kanssa, asiat olisivat sitten kääntyneet parempaan suuntaan - mutta sen sijaan ne menivätkin entistä huonompaan suuntaan, kun Joosef joutui syyttömänä vankilaan. Kuitenkin kaiken sen keskellä Jumala valmisteli häntä suurta tehtävää varten. 

Roomalaiskirjeen kahdeksas luku kertoo, millaisia asioita meillä voi olla odotettavissa: tuskaa, ahdistusta, vainoa, nälkää, alastomuutta, vaaraa ja miekkaa. Kuitenkin Paavali julistaa, että näissä kaikissa saamme täydellisen voiton (en tiedä, mitä raamatunkäännöstä kirjassa on käytetty). Ville Männistö kertoo kipuilleensa tämän jakeen kanssa. Entä jos hän jää lapsettomaksi - kuinka hän voi saada täydellisen voiton? 

Haluan saada täydellisen voiton juuri tässä asiassa. Ongelma on, etten voi tehdä asialle yhtään mitään. Se on hyvin vaikea tilanne ja siksi minun on valittava oikea asenne. Vaikken koskaan saisi lasta, voin silti elää täynnä toivoa. Jos minun pitää saada täydellinen voitto kaikissa asioissa, niin myös tapahtuu - vastattiin sitten rukouksiini tai ei. Voin elää koko elämäni täynnä toivoa, vaikka tilanteeni olisi toivoton. Voin tehdä sen vain kääntämällä huomion pois itsestäni muihin ihmisiin. 

Männistö opettaakin, että toivoa tuo ristille katsominen ja toisten ihmisten huomioiminen. Kerran kun hän väsyneenä ja toivottomana totesi, ettei kestä tätä enää, ja pyysi Jeesusta antamaan hänelle voimaa, hän tunsi Pyhän Hengen sanovan: Katso ristille. Siellä on sinun voimasi. 

Tässä muutama puhutteleva kohta, jotka kirjasta jäi mieleeni. Paljon toivorikkaampiakin ajatuksia siellä varmasti oli. Kannattaakin itse tutustua tähän kirjaan ja löytää sieltä ne kohdat, jotka rohkaisevat juuri sinua. 

KKJMK 2018 
182 sivua 
Alkuteos: Restoring Hope 
Suomentanut Heli Jaakkola 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus