Anne Pesonen: Kesä tuli kylään - runoja elämästä

Tämä ei nimestään huolimatta ole pelkkä kesäkirja. Kevät- ja kesärunoja siinä kyllä on, mutta lisäksi on runoja esimerkiksi lähimmäisyydestä sekä adventin ajasta ja joulusta (keväällä myös pääsiäisestä). Anne Pesonen kirjoittaa myös monista tunteista ja tilanteista, joita elämässä tulee vastaan. Esimerkiksi iloista, suruista, ystävyydestä, yksinäisyydestä, sairaudesta ja varjeluksesta. 

Taas sain ihastella Anne Pesosen runojen valoisuutta ja toivorikkautta. Hän osaa nähdä tilanteiden valoisat puolet, Jumalan hyvyyden ja huolenpidon kaikissa vaiheissa. Pesonen kirjoittaa, miten tähän hetkeen ja sen pieniin iloihin keskittyminen on tuonut vapautta ja siunausta elämään. Tai kun olo oli yksinäinen, Jumala lähetti suloisen oravanpoikasen ilahduttamaan. Ja jos olo tuntuu joskus hauraalta tätä maailmaa vastaan, ystävä laittaa laastarin sydämen päälle - ja sitten: Annetaan Taivaan Isän hoitaa loput! 

Kirjan alun runoissa on kevätpurojen solinaa, ruusunnuppujen aukeamista ja Luojan riippukeinussa keinuttelemista. Kesän valkoisista öistä ja koiranputkista luopumista ei tarvitse sillä hetkellä surra, vaan iloita niistä tässä hetkessä. 

Anne Pesosen mietteet nousevat monista arjen asioista, kuten sipulin kuorimisesta, maljakkoon laitettavasta ruusukimpusta tai ajoreitin varrella nähdystä koirasta. 

Nyt kun on syksy, jaan tähän loppuun runon Kyyneleitäkö? 

Vuotaako sinulta kyyneleitä 
kilpaa syyssateiden kanssa? 
Onko nyt itkun aika? 
Tiedätkö että nyt 
hiotaan timanttia? 
Sinulle annetaan 
uutta vahvuutta. 
Jeesus auttaa. 
Saat huuhdella 
päällimmäiset huolesi pois. 

Tuohon huuhtelemiseen liittyen oli myös eräässä kevätrunossa rohkaiseva ajatus: Jumalan puroon voimme / heittää kaikki asiamme. Huuhtokoon se ihana Jumalan puro mennessään pois kaiken sen, mikä mieltämme painaa. 

Kesä tuli kylään on Anne Pesosen kymmenes oma runokirja. Kuten viime vuonna ilmestynyt Uuden edessä, myös tämä kokoelma rohkaisi, lohdutti, vahvisti uskoa ja lämmitti mieltä. 

Omakustanne 2019 
40 sivua 
Toimitustyö ja kuvitus Jouko Pesonen 
jouko.pesonen53 at gmail.com 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilja Aaltonen: Taivas laulaa

Jennifer Rees Larcombe: Toivoton tapaus

Marjut Hovi: Kaunis pahuus